Zonnepanelen prijs

De zonnepanelen prijs loopt erg uiteen. Doordat er veel aanbieders zijn en deze allemaal andere prijzen hanteren, is zonnepanelen vergelijken moeilijk. Het Vlaams Energieagentschap gaat uit van een gemiddelde prijs van €6440 voor de zonnepanelen, invertor, andere onderdelen en de installatie, inclusief 6% btw. Dit is de prijs voor een systeem van 4kW.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig?

Een gezin met één kind en een gemiddeld verbruik heeft een installatie met een vermogen van 4000 tot 4100 wattpiek per jaar nodig om genoeg elektriciteit te produceren. Zij verbruiken ‘slechts’ 3500 wattpiek, maar doordat niet altijd de zon schijnt en we in de winter kortere dagen kennen, is het rendement minder hoog en moet dit gezin zo’n 4100 wattpiek opwekken. De meest gangbare zonnepanelen wekken 240 wattpiek op. Om 100% zelfvoorzienend te zijn, heeft u tussen de 16 en 20 zonnepanelen nodig. Doordat de verschillen groot zijn, is het lastig dit precies vast te leggen.

Kan ik subsidie voor zonnepanelen krijgen?

Vanaf juli 2015 worden er geen groenestroomcertificaten meer uitgereikt. Deze certificaten werden eerder uitgereikt wanneer u in het bezit was van zonnepanelen. Er zijn wel andere maatregelen waar u mogelijk recht op heeft. Sommige gemeenten geven een premie voor de plaatsing van zonnepanelen. Op de website van het Vlaams Energieagentschap kunt u meer vinden over de voorwaarden van dergelijke regelingen.

Zonnepanelen worden goedkoper

De afgelopen jaren is de zonnepanelen prijs naar beneden gegaan. Dat komt doordat in China steeds meer massaproductie van zonnepanelen plaatsvindt. De ontwikkeling van zonnepanelen gaat door, wat betekent dat de efficiëntie van zonnepanelen verbetert. Dat zonnepanelen goedkoper worden, zorgt ervoor dat de terugverdientijd korter wordt. Daarnaast worden de energieprijzen steeds hoger, waardoor het opwekken van uw eigen energie alleen maar aantrekkelijker wordt. Bekijk ook andere voordelen van zonnepanelen.

Terug naar de pagina over zonnepanelen

Copyright © 2024 En haut