Energiemeter

Energiemeter

Een energiemeter meet hoeveel energie u verbruikt. Op deze energiemeter worden zowel gas- als elektriciteitsverbruik vastgelegd. Aan de hand van deze meter kan uw energieleverancier bepalen hoeveel u moet betalen voor uw energie.

Elk jaar moeten aan de hand van deze energiemeter, de meterstanden worden doorgegeven. Het ene jaar komt er een monteur bij u langs, het andere jaar geeft u zelf de huidige meterstanden door aan de leverancier. Deze gegevens worden gebruikt bij het opmaken van de jaarafrekening. De netbeheerder laat u weten wanneer dit nodig is.

Enkelvoudige meter

Klanten met een enkelvoudige meter betalen één energieprijs, ongeacht wanneer u deze elektriciteit verbruikt. Deze meter past bij een enkelvoudig uurtarief. Dit energietarief is vooral interessant wanneer u vooral overdag energie verbruikt. Verbruikt u vaker ’s nachts energie? Bijvoorbeeld doordat u ’s nachts regelmatig de was of afwasmachine laat draaien? Dan is een dag- en nachttarief wellicht interessant voor u. Bij dit energietarief hoort een dubbele meter.

Dubbele meter

Heeft u een dag- en nachttarief? Dan heeft u een dubbele meter in huis. Deze meter meet hoeveel energie u ’s nachts en hoeveel u overdag verbruikt. U betaalt voor elektriciteit die u overdag verbruikt, een ander tarief dan voor stroom ’s avonds en ’s nachts. Lees meer over het dag- en nachttarief.

Exclusieve nachtmeter

Een exclusieve nachtmeter voorziet apparaten die alleen ’s nachts werken van stroom. Denk aan een warmteketel of accumulatieverwarming. Deze meter wordt op een apart circuit geplaatst dat op vaste tijdstippen van elektriciteit wordt voorzien. Een voordeel is dat dit iets goedkoper kan uitvallen dan een dag- en nachttarief. Een nadeel hiervan is dat wanneer bijvoorbeeld de warmteketel geen water meer heeft, deze ook pas weer ’s avonds gebruikt kan worden wanneer deze weer elektriciteit krijgt.

Slimme meter

Een slimme meter is een energiemeter waarmee u meer inzicht krijgt in uw energieverbruik. De Vlaamse overheid overweegt de invoering van deze meters, zodat iedereen die dat wil zo’n meter in huis krijgt. Op dit moment zijn de slimme meters alleen maar beschikbaar voor mensen die binnen de proefprojecten vallen van netbeheerders Eandis en Infrax.

Verhuizen

Wanneer u gaat verhuizen en niet naar een nieuwbouwhuis gaat, moet er een energieovernamedocument ingevuld worden. U vult het document twee keer in, één voor uzelf en één voor de vorige bewoner van uw nieuwe huis. U vult daarnaast het energieovernamedocument in voor uw oude huis. Eén document is voor u, het andere voor de nieuwe bewoners van uw oude woning. Lees meer informatie over energie verhuizen.

Keer terug naar de begrippenlijst.

Copyright © 2024 En haut