Slimme meter

Simme meter

De Vlaamse overheid overweegt de invoering van slimme energiemeters in Vlaanderen. Een slimme meter is een meter waarmee u meer inzicht krijgt in uw energieverbruik. U kunt apparaten koppelen aan deze slimme meter, zodat u kunt zien waarop u meer kunt besparen. De slimme meter bespaart geen geld, maar u ziet wel uw energieverbruik en dus ook uw energiekosten.

Voordelen van de slimme meter

Een voordeel van de slimme meter is dat de meterstanden zijn in te lezen door de energieleverancier. Dat betekent dat er niemand meer bij u hoeft langs te komen om de meterstanden op te komen meten. De slimme meter kan zelf signalen versturen (bijvoorbeeld alarmen) en ontvangen, zoals het reageren wanneer gevraagd wordt de meterstanden door te sturen. Daarnaast dragen slimme meters bij aan een betere dienstverlening doordat ze helpen het distributienet goed en betrouwbaar aan te sturen.

Proefprojecten slimme meter

Eandis en Infrax startten een aantal proefprojecten met slimme meters op. Het eerste onderzoek startte in 2010. Er werden toen 5.000 slimme meters voor elektriciteit en aardgas in onder andere Leest en Hombeek geplaatst. Een tweede proefproject vond plaats in 2012, waarbij er 50.000 slimme meters in verschillende plaatsen in Vlaanderen werd geplaatst. De VREG liet in 2008 een kosten-batenanalyse uitvoeren voor de eventuele invoering van slimme meters voor elektriciteit en gas in Vlaanderen. De uitkomsten hiervan waren negatief. Er wordt op het moment nog onderzocht of consumenten op termijn voorzien zullen worden van een slimme meter.

Kan ik een slimme meter aanvragen?

Nee, u kunt zelf geen slimme meter aanvragen. In een beperkt aantal gemeenten werden de meters geïnstalleerd rondom het proefproject. De netbeheerder besliste samen met de gemeentelijke overheden waar de meters geplaatst worden. Op die manier kan worden bekeken of de slimme meter op termijn voor iedereen beschikbaar gesteld gaat worden. Op dit moment zijn er dus geen slimme meters beschikbaar.
Bekijk de prijzen voor elektriciteit of keer terug naar de energie begrippen.

Copyright © 2024 En haut